Skip to main content
Everything you need to know about Drupalcon 2019

Na een pauze van één jaar vond DrupalCon afgelopen maand plaats in Amsterdam en Wax was erbij! Het waren 4 dagen vol technisch diepgaande sessies, weerzien met oude bekenden en nieuwe inzichten over het ontwikkelen en onderhouden van Drupal websites. Kon jij er niet bij zijn? Geen probleem! We vatten de hoogtepunten even samen voor jou.

PAST, PRESENT EN FUTURE VAN DRUPAL

Drupal staat op een belangrijk moment in zijn geschiedenis. In 2020 staat namelijk de release van de nieuwe versie, Drupal 9, gepland. En als er één toekomstvoorspeller is waar we in geloven, dan is het de oprichter van Drupal en “benevolant dictator”, Dries Buytaert. Geen wonder dat zijn sessie volle zalen trekt.

Zijn keynote bleef eerst even stilstaan bij alles wat de voorbije jaren bereikt werd, zoals onder meer verbeterde ondersteuning voor media, de omschakeling naar Symfony en andere open source bibliotheken, een nieuwe oplossing voor pagina-opmaak en de switch van big-bang releases naar meer gespreide releases via semantic versioning. 

Daarna ging het vooral over de toekomst: wat zijn de pijnpunten van Drupal 8 maar vooral welke strategische initiatieven gaan we als gemeenschap “installeren” om te zorgen dat Drupal technisch hoogstaand en relevant blijft in de toekomst. Dries gaf hierbij zelf een aantal voorstellen, zoals 

  • het verbeteren van de “beginner experience”
  • focus op gestructureerd data
  • nadruk op het verlagen van de cost-and-effort van Drupal-development 
  • en het beter ondersteunen van en integreren met het Open Web.

Tegelijk maakte Dries duidelijk dat de concrete invulling door de community zal gebeuren in de komende maanden. We raden je zeker aan om de keynote van Dries eens te checken. Worth it! Je vindt hem hier.

AFSCHEID VAN HET EILAND

Een grote stap van Drupal 7 naar Drupal 8 was het verlaten van “het eiland”. Tot en met Drupal 7 luidde het “wat we zelf doen, doen we beter” (zoals Roger zou zeggen ;-)). Bij het ontwikkelen van Drupal 8 kozen ze voor een radikaal andere aanpak, waarbij beschikbare bibliotheken en het Symfony framework gebruikt worden in plaats van alle code zelf te schrijven. Hierdoor kunnen Drupal-developers zich bezighouden met de kern van de zaak (een kick-ass content management framework ontwikkelen) zonder telkens het wiel heruit te vinden.

VALKUILEN VERMIJDEN

Een van de gevolgen hiervan is dat Drupal opeens een pak afhankelijkheden heeft. Als een van de door ons gebruikte bibliotheken een beveiligings-issue heeft, of de versie die Drupal gebruikt niet langer ondersteund wordt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor Drupal. In de sessie “Security, Drupal 9, and Navigating the Changing Web Landscape” gaf Jess ons een kijkje in de wereld van release management

  • Hoe coördineer je de verschillende release kalenders van een tiental verschillende projects
  • Hoe ga je om met een “security update” in een van de gebruikte bibliotheken
  • En welke impact heeft de “End-of-life” van zo een externe codebase op de roadmap van Drupal?

De sessie van Jess kan je, net zoals de andere sessies, op je eigen tempo hier bekijken.

WAX NU?

Het geheim van Drupal is de balans tussen de Makers en de Takers, dat legt Dries hier heel duidelijk uit. Om als bedrijf ons steentje bij te dragen aan de toekomst van Drupal, namen we met 4 Wax’ers enthousiast deel aan de sprint die traditioneel plaatsvindt op de laatste dag van DrupalCon. Maar onze bijdragen blijven niet bij die ene dag, ook buiten de muren van het congres-centrum zijn wij actief in de “issue queues”, en zo zetten we samen mee onze schouders onder Drupal en zijn toekomst met behulp van onze klanten en hun projecten.

Twijfel je of Drupal iets voor jou of je bedrijf is? Of heb je zelf leuke inzichten die we samen kunnen ontwikkelen? Geef ons gerust een belletje!

 

Thanks Ivo and the rest of the web team for taking the time to go to Amsterdam and to write this blog post! 

Contact us!

Want this for your brand?

Fill in the form or give us a call :

+32 9 329 83 80 

Jobs image

Are you the
digital talent
we are looking for? 

We'd love to get to know you and create memorable stories together! Discover our vacancies! 👇